1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer

Ξένιοι Κρήτες, ένα κομμάτι απο εμάς...

Ξένιοι Κρήτες, ένα κομμάτι απο εμάς...

Η χορευτική ομάδα "Ξένιοι Κρήτες" είναι το αποτέλεσμα του Τμήματος Εκμάθησης Κρητικών Χορών της "Ακαδημίας Έρευνας Παραδοσιακών Χορών". Το τμήμα ξεκίνησε με επιτυχία τη λειτουργία του το έτος 2014 στην Ελασσόνα με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στην εκδήλωση για τα 15 χρόνια της Ακαδημίας. Από φέτος, με αφορμή την επέκταση της Ακαδημίας στη Λάρισα, μεταφέρει τη λειτουργία του στη Λάρισα, παράλληλα με τα υπόλοιπα νεοσύστατα τμήματα της Ακαδημίας, στα οποία θα διδάσκονται παραδοσ...

Με αγάπη και σεβασμό στην παράδοση

Με αγάπη και σεβασμό στην παράδοση

Η "Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών" είναι ένας σύλλογος που ιδρύθηκε και έχει ως βάση την πόλη της Ελασσόνας, με σκοπό την διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών

Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών

Στο δυναμικό της Ακαδημίας συμπεριλαμβάνονται 350 μέλη χορευτές – λαογράφοι – ερευνητές. Τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου καλύπτουν όλο το φάσμα των ηλικιών και λειτουργούν σε διάφορα επίπεδα (παιδικά – εφηβικά – ενηλίκων).

Συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ παραδοσιακών χορών

Συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ παραδοσιακών χορών

Τα χορευτικά τμήματα της Ακαδημίας έχουν συμμετάσχει σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ παραδοσιακών χορών σε Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία, Νεπάλ, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία καθώς σε ανάλογες εκδηλώσεις στο εσωτερικό της χώρας.

 

 

Έρευνα για τη διατήρηση των τοπικών πολιτιστικών εκφράσεων

Έρευνα για τη διατήρηση των τοπικών πολιτιστικών εκφράσεων

Στόχος της Ακαδημίας είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή των τοπικών πολιτιστικών εκφράσεων (χορών - τραγουδιών - εθίμων - ιδιωμάτων) της επαρχίας Ελασσόνας και της ευρύτερης περιοχής Ολύμπου και με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων να συμβάλλει στη διατήρησή τους.

Previous
Next
 • Ξένιοι Κρήτες, ένα κομμάτι απο εμάς...

  Ξένιοι Κρήτες, ένα κομμάτι

 • Με αγάπη και σεβασμό στην παράδοση

  Με αγάπη και σεβασμό στην π

 • Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών

  Ακαδημία Έρευνας Παραδοσια

 • Συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ παραδοσιακών χορών

  Συμμετοχή σε διεθνή φεστιβ

 • Έρευνα για τη διατήρηση των τοπικών πολιτιστικών εκφράσεων

  Έρευνα για τη διατήρηση των

 Τη συμμετοχή της στο 24ο φεστιβάλ Τουρισμού που θα διεξαχθεί στην πόλη Σαγκάη της Κίνας εξασφάλισε η Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας”. Το φεστιβάλ θα διεξαχθεί το διάστημα 12-25 Σεπτεμβρίου 2013 και η Ακαδημία θα συμμετάσχει με το τμήμα ενηλίκων. Συμμετέχει μετά από ειδική πρόσκληση που δέχτηκε από την Οργανωτική Επιτροπή και το Υπουργείο Τουρισμού της επαρχίας της Σαγκάης και μετά από έλεγχο του φακέλου υποψηφιότητας που απεστάλη.

Το φεστιβάλ (STF) της Σαγκάης διεξάγεται για περισσότερα από είκοσι χρόνια και πιο συγκεκριμένα από το 1990. Το όλο γεγονός είναι μια μεγάλης κλίμακας μητροπολιτική γιορτή και έχει θέμα «Περπατώντας με ευτυχία και χαρά". Ανοίγει με μια δίωρη μεγάλη παρέλαση στον πολύ γνωστό εμπορικό δρόμο Huaihai Road (ή «θάλασσα της ευτυχίας» από τις δυνατές επευφημίες του κοινού που θα παρευρεθεί), το βράδυ της 13ης Σεπτεμβρίου 2013. Το φεστιβάλ λειτουργεί ως μια τέλεια εκδήλωση για τους ντόπιους και είναι ευκαιρία για τους ξένους να ανακαλύψουν τη γοητεία του κινεζικού πολιτισμού και της ιστορίας. Παράλληλα αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για τους Κινέζους να έρθουν σε επαφή με γνωστούς πολιτισμούς, για τους οποίους γνωρίζουν λίγα πράγματα, να μάθουν για την ιστορία τους, να διδαχθούν τα επιτεύγματα τους και να εξερευνήσουν τα φυσικά κάλλη και τις ιδιομορφίες κάθε χώρας που θα φιλοξενήσουν. Μια σειρά από παραδοσιακά, καθώς και μη παραδοσιακά προγράμματα διασκέδασης πραγματοποιούνται παράλληλα σε διάφορους χώρους, σε όλη την πόλη. Η διοργάνωση έχει γίνει μια μεγάλη γιορτή για τη Σαγκάη των 23.000.000 κατοίκων,  την πόλη με το μεγαλύτερο λιμένα στον κόσμο και είναι πλέον το πιο σημαντικό γεγονός της Σαγκάης. Η παρέλαση όλων των καλλιτεχνών κατά την τελετή έναρξης γίνεται σε ζωντανή αναμετάδοση από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο και προσελκύει ένα ακροατήριο των 200 εκατομμυρίων ατόμων.
Για το 2013 οι ξένες συμμετοχές αναμένεται να ανέλθουν στις τριάντα μεταξύ των οποίων αποστολές από Μεγάλη Βρετανία, Γαλία, Φινλανδία, Νότια Κορέα, Ινδία, Ελβετία, Ιταλία, Ρωσία, Ουκρανία, Σλοβακία, Νέα Ζηλανδία, Ινδονησία, Μπρουνέι, Πολωνία, Αυστραλία καθώς και από τις τοπικές περιφέρειες του Μακάο και του Χονγκ Κονγκ.  
Κατά τη διάρκεια της εκεί παρουσίας η Ακαδημία θα επισκεφτεί την πλατεία People’s Square, το Μουσείο της Σαγκάης,, την περιοχή του Nanjing Road (το δρόμο με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στον κόσμo) και  την αρχαία πόλη Chenghuangmiao, θα περιηγηθεί στα εργοστάσια μεταξιού και μαργαριταριών, θα ξεναγηθεί στο Ναό του Jade Buddha (με το ομώνυμο μουσείο) και θα παρουσιάσει το πρόγραμμά της στο Global Harbor (το μεγαλύτερο εμπορικό κέντρο της Ασίας). Χρήζει άξια αναφοράς η επιλογή της Ακαδημίας για παρουσίαση του προγράμματός της στο διάσημο υδάτινο χωριό Zhouzhuang (σε κοντινή απόσταση από τη Σαγκάη) καθώς και η επίσκεψη στα Longmen Grottos (χώρος όπου βρίσκονται τα πανύψηλα αγάλματα του Βούδα).
Οι εκδηλώσεις χρηματοδοτούνται από κοινού από την Κυβέρνηση της Σαγκάης, τη Διοικητική Επιτροπή Τουρισμού, τη Δημοτική - Οικονομική Επιτροπή της πόλης, τη Δημοτική Επιτροπή Πολιτισμού και το Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης και  Κινηματογράφου.
            Αποτελεί μέγιστη τιμή για την Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας η επίσημη πρόσκληση που δέχτηκε από την οργανωτική επιτροπή του 24ου Φεστιβάλ Τουρισμού της Σαγκάης για να συμμετάσχει σε αυτό.
Αρχηγός της αποστολής είναι ο πρόεδρος της Ακαδημίας Κατσάρας Αστέριος, ενώ τη μουσικοχορευτική επιμέλεια του προγράμματος έχει αναλάβει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής και χοροδιδάσκαλος της Ακαδημίας Κόκκινος Γεώργιος. Την Ακαδημία θα συνοδεύσουν οι καταξιωμένοι και ταλαντούχοι μουσικοί και μέλη του συλλόγου Παλάγκας Κωνσταντίνος (μπουζούκι), Παρασκευάς Αθανάσιος (ακορντεόν), Μπίσμπας Παναγιώτης (κλαρίνο) και Σκρέτας Δημήτριος (νταούλι, τουμπερλέκι). Ειδική αναφορά πρέπει να γίνει στο γνωστό Ελασσονίτη, λάτρη της παραδοσιακής μουσικής και ένθερμο υποστηρικτή όλων των εκδηλώσεων της Ακαδημίας Μαντέλα Μιχάλη ο οποίος θα πλαισιώσει την ορχήστρα (τρομπέτα, βιολί). Η αποστολή απαρτίζεται από 48 χορευτές, μουσικούς και μέλη της Ακαδημίας. Σημειώνεται ότι το κόστος του ταξιδιού θα καλυφθεί εξ ολοκλήρου από τους συμμετέχοντες.
Θεωρούμε ότι είναι μία τεράστια ευκαιρία για τον τόπο μας η προβολή σε ένα τόσο μεγάλο κοινό, ειδικά τώρα που οι Ελληνοκινεζικές σχέσεις βρίσκονται σε άριστο επίπεδο και είναι συνεχής η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και εμπειριών με σκοπό την ενδυνάμωση του τουρισμού και την προσέλκυση Κινέζων επισκεπτών στην Ελλάδα.

Πρόγραμμα 2015-2016

programma akadimias

Τελευταία Νέα Τα τελευταία νέα της ακαδημίας.

Έμβλημα Ακαδημίας Η “Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών” είναι ένας σύλλογος που ιδρύθηκε, και έχει ως βάση την πόλη της Ελασσόνας, με σκοπό την διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.