1. Skip to Menu
 2. Skip to Content
 3. Skip to Footer

Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών

Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών

Στο δυναμικό της Ακαδημίας συμπεριλαμβάνονται 350 μέλη χορευτές – λαογράφοι – ερευνητές. Τα χορευτικά τμήματα του συλλόγου καλύπτουν όλο το φάσμα των ηλικιών και λειτουργούν σε διάφορα επίπεδα (παιδικά – εφηβικά – ενηλίκων).

Με αγάπη και σεβασμό στην παράδοση

Με αγάπη και σεβασμό στην παράδοση

Η "Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών" είναι ένας σύλλογος που ιδρύθηκε και έχει ως βάση την πόλη της Ελασσόνας, με σκοπό την διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

 

Συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ παραδοσιακών χορών

Συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ παραδοσιακών χορών

Τα χορευτικά τμήματα της Ακαδημίας έχουν συμμετάσχει σε αναγνωρισμένα φεστιβάλ παραδοσιακών χορών σε Βραζιλία, Γαλλία, Γερμανία, Εσθονία, Η.Π.Α., Ιαπωνία, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρο, Μεγάλη Βρετανία, Νεπάλ, Νότια Κορέα, Ουγγαρία, Πολωνία, Ρουμανία, Σουηδία καθώς σε ανάλογες εκδηλώσεις στο εσωτερικό της χώρας.

 

 

Έρευνα για τη διατήρηση των τοπικών πολιτιστικών εκφράσεων

Έρευνα για τη διατήρηση των τοπικών πολιτιστικών εκφράσεων

Στόχος της Ακαδημίας είναι η όσο το δυνατόν πληρέστερη καταγραφή των τοπικών πολιτιστικών εκφράσεων (χορών - τραγουδιών - εθίμων - ιδιωμάτων) της επαρχίας Ελασσόνας και της ευρύτερης περιοχής Ολύμπου και με τη βοήθεια οπτικοακουστικών μέσων να συμβάλλει στη διατήρησή τους.

Ξένιοι Κρήτες, ένα κομμάτι απο εμάς...

Ξένιοι Κρήτες, ένα κομμάτι απο εμάς...

Η χορευτική ομάδα "Ξένιοι Κρήτες" είναι το αποτέλεσμα του Τμήματος Εκμάθησης Κρητικών Χορών της "Ακαδημίας Έρευνας Παραδοσιακών Χορών". Το τμήμα ξεκίνησε με επιτυχία τη λειτουργία του το έτος 2014 στην Ελασσόνα με αποκορύφωμα τη συμμετοχή του στην εκδήλωση για τα 15 χρόνια της Ακαδημίας. Από φέτος, με αφορμή την επέκταση της Ακαδημίας στη Λάρισα, μεταφέρει τη λειτουργία του στη Λάρισα, παράλληλα με τα υπόλοιπα νεοσύστατα τμήματα της Ακαδημίας, στα οποία θα διδάσκονται παραδοσ...

Previous
Next
 • Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών

  Ακαδημία Έρευνας Παραδοσια

 • Με αγάπη και σεβασμό στην παράδοση

  Με αγάπη και σεβασμό στην π

 • Συμμετοχή σε διεθνή φεστιβάλ παραδοσιακών χορών

  Συμμετοχή σε διεθνή φεστιβ

 • Έρευνα για τη διατήρηση των τοπικών πολιτιστικών εκφράσεων

  Έρευνα για τη διατήρηση των

 • Ξένιοι Κρήτες, ένα κομμάτι απο εμάς...

  Ξένιοι Κρήτες, ένα κομμάτι

 aaΗ Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών Ελασσόνας θέλοντας να τιμήσει τα 15 χρόνια από την ίδρυσή της διοργανώνει μουσικοχορευτική εκδήλωση στο Ανοιχτό Θέατρο Ελασσόνας την Τρίτη 07 Ιουλίου 2015 και ώρα 09.00 μ. μ. Πρόκειται για μία μεγαλειώδη παράσταση στην οποία θα συμμετάσχουν 250 χορευτές, 120 χορωδοί, 30 μουσικοί ενώ θα εμφανιστούν στο κοινό της πόλης πλέον των 400 παραδοσιακών φορεσιών.

Μετά τις ποικίλες εκδηλώσεις της περιόδου των Χριστουγέννων και τις διοργανώσεις του 3ου Σεμιναρίου Παραδοσιακών Χορών και του 4ου Πανελληνίου Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών Παιδικών Εφηβικών Χορευτικών Συγκροτημάτων, οι οποίες έχουν καθιερωθεί ως θεσμοί στα δρώμενα του τόπου μας, η Ακαδημία επανέρχεται δυναμικά παρουσιάζοντας στοιχεία του έργου που παράγει.

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα στον παραδοσιακό χορό και τραγούδι με τις ιδιαιτερότητες και τις ιδιομορφίες τους, με τα πολύχρωμα μουσικά μέτρα και τα χαρακτηριστικά βήματα. Ο χώρος του θεάτρου θα πλημυρίσει με ακούσματα από τη Θράκη, τη Μακεδονία, την Ήπειρο, τη Θεσσαλία, τα Ιόνια Νησιά, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τον Πόντο, με τη συνοδεία ταλαντούχων μουσικών του χώρου και με την ευγενική συμμετοχή χορωδιών του καταξιωμένου μαέστρου Μάτη Κωνσταντίνου. Ταυτόχρονα χορευτές του συλλόγου θα παρουσιάσουν με το ανάλογο ύφος χορούς από την Ανατολική Ρωμυλία, τη Δυτική Θράκη, τη Νάουσα, την περιοχή του Γιδά, τη Φλώρινα, τα νησιά της Κέρκυρας και της Πάρου, την Ανατολική Κρήτη, Ηπειρώτικους και Θεσσαλικούς.

Σε αυτό το πάντρεμα πολιτισμών και παραδόσεων, το οποίο ετοιμάζεται με επιμέλεια, σχολαστικότητα και επαγγελματισμό από τον γνωστό χοροδιδάσκαλο Κόκκινο Ιωάννη με τη βοήθεια των δασκάλων του συλλόγου Κόκκινου Γεωργίου και Κατσιούρα Αλεξάνδρας θα συμμετάσχουν πέραν της Ακαδημίας, ο Μορφωτικός Εκπολιτιστικός Σύλλογος Δρυμού (μέλη του οποίου θα παρουσιάσουν τοπικούς χορούς), η Ένωση Ποντίων Ελασσόνας (η οποία θα παρουσιάσει χορούς του Πόντου) καθώς και οι χορωδίες της Ελασσόνας και Λάρισας.

Για όλους τους λάτρεις της παράδοσης και του πολιτισμού η Ακαδημία ετοιμάζει μία ιδιαίτερα προσεγμένη παράσταση, με τη χρήση ενός ευφάνταστου σκηνικού, με σεβασμό στα λαογραφικά στοιχεία του τόπου μας και κυρίως με μεράκι και αγάπη για αυτό που πρεσβεύει, τη διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Καλείται το κοινό της Ελασσόνας και της ευρύτερης περιοχής της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας να συμμετάσχει ενεργά στην παραπάνω προσπάθεια της Ακαδημίας, να βιώσει στιγμές μαγικές και ονειρεμένες και να απολαύσει ηχοχρώματα και χορευτικά μοτίβα άλλων εποχών.

Πρόγραμμα 2015-2016

programma akadimias

Τελευταία Νέα Τα τελευταία νέα της ακαδημίας.

Έμβλημα Ακαδημίας Η “Ακαδημία Έρευνας Παραδοσιακών Χορών” είναι ένας σύλλογος που ιδρύθηκε, και έχει ως βάση την πόλη της Ελασσόνας, με σκοπό την διάσωση και διάδοση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.